ספנסר טוניק \ רויטל דקל
מה שהחל כצילום של יחידים או קבוצות מצומצמות של ערום אנושי במקומות ציבוריים, טפח עד מהרה לצילומי עירום רבי משתתפים בכל העולם, העוסקים בנושאי איכות הסביבה, לא פחות משהם עוסקים באנשים, בחברה המודרנית ובמקומנו בעולם. עבודותיו שלספנסר טוניק (Spencer Tunick) ממומנות לרוב על ידי מוסדות לאמנות מודרנית ומטרתן לעורר מודעות לנושאי סביבה ולנושאים חברתיים: תצלומיו עוסקים בהמסת הקרחונים ,בהתחממות כדור הארץ, בשפיכת הנפט במפרץ מקסיקו, בזכויות אוכלוסיות שונות ועכשיו גם בים המלח.
עבודתו של ספנסר טוניק (Spencer Tunick) ברחבי העולם מייצגת עבורי, אמנות במיטבה, הנושאים בהם הוא עוסק, האופן שבו דיבור על איכות הסביבה, הופך לדיבור על החברה האנושית, על עוצמתה, המיוצגת באופן נפלא ע"י רבבות מצולמים ופגיעותה המיוצגת ע"י הערום. העוצמה הופכת לחולשה ומהחולשה צומחת שוב עוצמה, מסדר גודל חדש.
כמובן שהגעתו לארץ ורצונו לצלם נשים וגברים עירומים עוררו מהומה רבה, למרות שהעירום בעבודותיו אינו עירום לשם עירום ועל כן לא מדובר במיניות בתצלומיו, לא הוא ולא מצולמיו הרבים, רואים או חשים בכך בעת ההתפשטות ההמונית, אי אפשר שלא לחשוב על מה ייצגו בגדים \ מדים לאורך ההיסטריה האנושית ואיזה תחושה של שחרור וחופש מעביר טוניק לצופיו כשהוא מצלם אנשים עירומים.
ב2011 הגיע טוניק לישראל לפרויקט צילום בים המלח הנקרא "Naked Sea" בחוף מינרל ,באמצעותו רצה טוניק, לעורר מודעות בינלאומית לסכנת התייבשותו של ים המלח. הוא קיווה שהמיצב יעזור לבחירת ים המלח, כאחד משבעת פלאי עולם ויעורר תשומת לב בינלאומית לאזור, מה שלא קרה לבסוף.
טוניק: "כמי שעושה אמנות בכל רחבי העולם מאז 1991, ישראל היא מקום שתמיד היה ויהיה קרוב ללבי, והמקום היחיד במזרח התיכון שבו מתקיים חופש ביטוי וחופש יצירה. אני חוזר לכאן מתוך דאגה ואכפתיות מעתידו של ים המלח, ואני תקווה שהנוכחות והמעורבת שלי כאן יכולים להניע את ממשלת ישראל יחד עם כל הגורמים והפעילים המעורבים לעשות מעשה ולהציל את ים המלח. הזמן אוזל ואני לא בטוח אם בעתיד תהיה לנו עוד הזדמנות".
חמש שנים לאחר הצילומים בחוף מינרל בים המלח, חוזר ספנסר טוניק לישראל לצלם שוב והפעם תחת מעטה של חשאיות על מנת לא לעורר מחדש את ההתנגדות לצילומים עצמם. בצילום נראים 15 נשים וגברים, כשפלג גופם התחתון קבור באדמה, במטרה להמחיש את ההידרדרות האקולוגית המלווה את ים המלח וסביבתו ואת הסכנה המוחשית שבתופעת הבולענים. וכך הוא אומר "חזרתי לכאן מתוך דאגה ואכפתיות מעתידו של ים המלח ואני מקווה שהנוכחות והמעורבת שלי כאן יכולים להניע את ממשלת ישראל, יחד עם כל הגורמים והפעילים המעורבים, לעשות מעשה ולהציל את ים המלח. הייתי בשטח וכפי שרואים בצילום, אנחנו רגע לפני אסון. אני קורא לממשלת ישראל להתעורר. הזמן אוזל ואני לא בטוח אם בעתיד תהיה לנו עוד הזדמנות".
תצלומים של ספנסר טוניק שנעשו בישראל: