גרפיטי ואמנות רחוב
מקור המילה גרפיטי הוא מהמילה הלטינית "Graphium" שמשמעותה "לכתוב", אמנות המוכרת עוד משחר התרבות, בציורי המערות , במצריים העתיקה או רומא, תמיד ליוותה את התרבות האנושית, כיום ניתן למצוא את אמנות הגרפיטי בכל עיר, ברחבי העולם, כשהגרפיטי מצויר או נכתב על קירות ובנייני הערים, מבנים נטושים, מגרשי חנייה, רכבות, אנדרטות או מבניים ציבוריים. הגרפיטי פונה לכלום, בהצהרות פוליטיות וחברתיות ומהווה ביטוי לחופש אישי, למרדנות, להחזרת החללים הציבורי לציבור עצמו. השאלה המרכזית לגבי אמנות הרחוב והגרפיטי במיוחד היא, האם אכן מדובר באמנות או בונדליזים וכיעור המרחב הציבורי ?
Taki 183
הגרפיטי המודרני החל בשנות ה60 ע"י בחור ממוצא יווני שכינה עצמו "טאקי" Taki ,183 חתם את שמו, מאות פעמים ברחבי הסאבווי בכל העיר ניו-יורק. שמו האמתי היה דמיטריוס ו- 183 היה מס' הרחוב בו גר. לאחר שהתפרסם עליו מאמר "בניו-יורק טיימס" ב1971 החלו רבים נוספים לחתום את שמם במה שנקרא TAG, שהוא למעשה סגנון חתימה ייחודי פיתח החותם, שנעה תחילה בעטים ומקרים שהפכו במהרה לשימוש בספריי צבעוני, שהיה מהיר וקל יותר לשימוש והקל את הריסוס והצביעה על משטחיי אבן, מתכת ועץ
הטכניקות והסגנונות הרבים המשיכו והתפתחו על מנת לייחד את הכותבים, האותיות בכיתוב הלכו וגדלו, ונרשמו בטכניקות תלת מממדיות, שדרשו הכנות, תכנון וביצוע מקצועיים.
ציור הגרפיטי צמח מתוך השכבות החלשות, שלא יכלו להרשות לעצמן לימוד במסגרות המקובלות ולמעשה ביטאו מחאה כנגד הממסד וחברת השפע, המשטרה והשימוש שלה בכוח, מודעות הפרסומת שהשתלטו על הערים.
בשנות השמונים הפך הגרפיטי לחלק מתרבות ההיפ- הופ, הברייק דנס וה dj , אך משהפך הגרפיטי לסימון טריטוריאלי ע"י חבורות רחוב שהביאו להתנגשות עם הרשויות חל איסור ציורי הגרפיטי ואף איסור מכירת התרסיסים.
באותו זמן התפשטה התופעה עד שגם בעליי גלריות החלו להביע עניין באמנות הרחוב ולהזמין את היוצרים להציג בגלריות, כשהבולט שבהם היה קיט הרינג (Keith Haring) ,האמריקאי, שמתחילת שנות השמונים ועד לשנת 1991 בה נפטר מאיידס, מפנה את תשומת לב החברה לנושאים כמו : רעב,סמים, קיפוח עדתי ואיידס. קיט שואב את הדימויים שלו מאביו שצייר ציוריי הנפשה, מאמן הפופ אנדי וורהול ומגיבורי התרבות של ילדותו כגון וולט דיסני ודמויות קומיקס. בציוריו אנו פוגשים סמלים בינלאומיים כמו לבבות, תינוקות, ילדים, בעלי חיים, חלליות, כולם נושאים מסרים נגד אלימות , נגד העוול הנגרם לחלשים בחברה ובעד הסרת הגבולות בין גזעים ומינים שונים.
keith-haring – אמן הגרפיטי המפורסם ביותר בעולם
אמן גרפיטי ואקטיביסט חברתי Banksy
למרות שזהותו אף פעם לא אומתה ועד היום, מאז שהתחיל ליצור לפני 20 שנה, הזהות של Banksy היא תעלומה וכך כנראה הוא מעוניין להשאירה, כיאה לאומן גרפיטי מחתרתי. עבודותיו הופיעו על קירות לונדון 1922 לראשונה ומופיעות על גבי קירות וחומות בכל רחבי העולם (כולל על גדר ההפרדה בישראל ) והיו בעלות חותם ייחודי ,הוא השתמש בשבלונות על מנת לצייר והרבה מאד סטירה והומור שחור המתריסים נגד הממסד .
אמן גרפיטי c215
David Choe
בשנת 2011 מעלה מוזיאון תל אביב, ביתן הלנה רובינשטיין, תערוכה נפלאה של אמני רחוב בשם – בפנים: אמנות רחוב בתל אביב. העבודות מתאפיינות בתעוזה ,חדשנות וייחודיות,חלקן בצבע, חלקן בשחור לבן, אופן הביצוע הוא בתרסיס צבע או הדבקה המשתתפים הם מאמני הרחוב המובילים בתל אביב
AME72, Adi Sened, Broken Fingaz, Foma <3, Klone, Know Hope, Yochai Matos, Zero Cents
Zero Cents
Know Hope
Klone
Foma <3
Broken Fingaz
גרפיטי בתחנה מרכזית בתל אביב
במסגרת תערוכת הקבע בתחנה המרכזית בתל אביב "הקומה השביעית" , מוצגות עבודות גרפיטי ואמנות רחוב של כ 50 אמנים מהארץ ומחו"ל, על פני שטח של כ- 1000 מטרים, במטרה, כך לדברי מתי עלה ועוז מדר מיוזמי התערוכה, להעלות את מודעות הציבור לאמנות רחוב ולמעשה ליצור עבורם ועבור תשובי שכונות הדרום, מוזיאון פתוח, " הכוונה לשנות את תפיסת הציבור בכלל ותושבי שכונות הדרום בפרט כלפיי סביבתם המיידית".